6 właściwości Yerba mate
Dla większości ludzi, poranny rytuał kojarzy się zaparzeniem filiżanki kawy, lub też herbaty. W niektórych częściach świata popularnością cieszy się również napój o egzotycznej nazwie - Yerba mate. Yerba mate to wysuszone liście rośliny pochodzącej z Ameryki Południowej, głównie występującej w Argentynie, Brazylii, Urugwaju i Paragwaju. Mówi się, że ten magiczny napar dostarcza “moc kawy, korzyści zdrowotne herbaty oraz daje radość płynącą z jedzenia czekolady”.
Przez rdzennych mieszkańców Ameryki Południowej mate nazywano było “napojem bogów”. I nie bez powodu - roślina ta posiada wiele korzyści dla zdrowia zarówno psychicznego i fizycznego, co potwierdzają liczne badania.
Yerba mate - co to takiego?
Yerba mate to ziołowy napar, wytwarzany z liści oraz gałązek rośliny o nazwie Ilex paraguariensis - występującej w Ameryce Południowej. Tradycyjnie liście suszone są w wysokiej temperaturze, na ogniu, a następnie parzone w gorącej wodzie w celu przygotowania naparu.
W krajach Ameryki Południowej spożywanie Yerba mate ma symboliczne znaczenie - można je porównać z japońskim rytuałem parzenia herbaty. Picie Yerba Mate to coś więcej niż jedynie spożywanie naparu - to rytuał budujący przyjaźń i zacieśniający więzi międzyludzkie, nierzadko będący wydarzeniem towarzyskim. Tradycyjnie yerba mate spożywana jest z kubka zwanego tykwą za pomocą metalowej słomki posiadającej filtr na dolnym końcu, który odcedza fragmenty liści.
Popularność Yerba mate w Europie znacznie wzrosła na przestrzeni ostatnich lat, jednak dla wielu nadal napar ten wydaje się być czymś mocno egzotycznym. Zupełnie inaczej sytuacja wygląda w Argentynie, gdzie mate spożywa aż 98% gospodarstw domowych. W innych krajach, takich jak Urugwaj, czy Brazylia również nierzadko możemy spotkać ludzi idących ulicą, z kubkiem Yerba Mate w ręku.
Jedna Yerba mate to przede wszystkim napój o niezwykłych właściwościach dla ludzkiego organizmu!
Właściwości Yerba mate
-
Bogactwo antyoksydantów i właściwości odżywczych.
Yerba Mate to bogate źródło wielu składników odżywczych, występujących w roślinach, takich jak między innymi:
- Polifenole: popularna grupa przeciwutleniaczy, obficie występująca również w zielonej herbacie i jagodach. Polifenole skutecznie przyczyniają się do zmniejszenia występowania różnych chorób, takich jak np. Działają przeciwnowotworowo oraz przeciwwirusowo;
- Ksantyny: grupa związków chemicznych działających jako stymulanty. Należą do nich między innymi kofeina, dająca energię;
- Saponiny: to grupa związków o właściwościach przeciwzapalnych i obniżających poziom cholesterolu.
Co ciekawe - Yerba mate posiada nieco większą moc antyoksydacyjną niż popularna zielona herbata! Wszystko, dzięki wysokiej zawartości polifenoli.
2. Zastrzyk energii i poprawa koncentracji.
Większość osób kojarzy Yerba mate z alternatywą dla kawy, zastrzykiem energii. I prawidłowo, bo filiżanka naparu zawiera aż 85 mg kofeiny. Filiżanka kawy zawiera około 100 mg kofeiny, natomiast czarnej herbaty około 50 mg. Jeśli więc czujesz zmęczenie - mate będzie dobrym wyborem. Pamiętaj jednak, by zachować umiar z dziennym spożyciem kofeiny. Kawa jednak mimo zastrzyku energii u wielu osób powoduje również rozdrażnienie i drgawki. Badania wykazują, że spożywanie Yerba Mate poprawia czujność oraz krótkotrwałą koncentrację - jednak bez uczucia niepokoju charakterystycznego dla spożycia kawy.
3. Poprawa sprawności fizycznej.
Kofeina przyczynia się również do poprawy wydolności mięśniowej oraz zmniejszenia uczucia zmęczenia, dzięki czemu poprawia wyniki sportowe. W jednym z badań, osoby które przed treningiem zażyły suplement ze zmieloną Yerba mate - spaliły aż o 24% więcej tłuszczu podczas ćwiczeń! Co więcej, roślina ta pomaga oszczędzać rezerwy węglowodanów w organizmie, dlatego wielu sportowców spożywa mate w celu zwiększenia swojej wydajności fizycznej.
4. Przyspieszenie metabolizmu i spalania tkanki tłuszczowej.
Badania pokazują, że yerba mate może pomóc zmniejszyć apetyt i przyspieszyć metabolizm, co często przekłada się na utratę wagi. W 3-miesięcznym badaniu osób z nadwagą, którym podawano 3 gramy zmielonego proszku yerba mate dziennie, wykazano, że straciły one średnio ponad 0,5 kg. Zmniejszyła się również ich ilość tkanki tłuszczowej. Z kolei osoby otrzymujące placebo przytyły średnio ponad 2,5 kg w tym samym okresie czasu!
5. Ochrona przed infekcjami.
Yerba mate może również przyczynić się do zapobiegania zakażeniom bakteriami, pasożytami i grzybami. Badania sugerują, że związki zawarte w tej magicznej roślinie mogą zapobiegać rozwojowi grzyba odpowiedzialnego za łuszczącą się skórę, w tym łupież i niektóre wysypki skórne. Ponadto, związki te mogą zapewnić również pewien rodzaj ochrony przed pasożytami jelitowymi.
6. Wsparcie układu odpornościowego.
Yerba mate jest źródłem związków chemicznych o nazwie saponiny - o wysokich właściwościach przeciwzapalnych. Dodatkowo, dostarcza również niewielkie ilości witaminy C, witaminy E, selenu i cynku - wspierających wzmacnianie układ odpornościowy (a także pomagających zachować młody i zdrowy wygląd cery).
Yerba mate to zdecydowanie roślina mająca magiczny wpływ na ludzki organizm. Jednak należy pamiętać o tym, że jak większość roślin, jej spożywanie niesie ze sobą również skutki uboczne. Zwłaszcza dla osób spożywających codziennie kawę, należy pamiętać o umiarze z mate - to spora dawka kofeiny.
ŹRÓDŁA:
5. Review: Free radicals, antioxidants, and the immune system