Jak przygotować mrożoną herbatę?

W upalne dni nie ma nic lepszego niż orzeźwiająca, mrożona herbata z lodem. Niezależnie od tego, czy szukasz ochłodzenia w trakcie dnia, czy orzeźwienia podczas wieczoru z przyjaciółmi, mrożona herbata sprawdzi się idealnie.

Jednak jak to w świecie herbat - przygotowanie tego napoju w wersji mrożonej może przysporzyć sporo wątpliwości. Bardzo dużo zależy od tego, jaki rodzaj parzenia wybierzesz.

Cold Brew – parzenie na zimno

Ta metoda jest bardzo prosta. Wystarczy zalać ulubione zioła lub herbatę zimną wodą i wstawić do lodówki na około 8-10 godzin i voilà - orzeźwiający eliksir gotowy! Tutaj należy użyć podwójną porcję ziół w porównaniu do parzenia na ciepło. Jeśli chcesz, możesz dodać cytrusy, świeżą miętę lub rozmaryn dla urozmaicenia smaku.

Hot Brew – parzenie na ciepło

Jeśli masz mało czasu na przygotowanie mrożonej herbaty - ta metoda będzie zdecydowanie szybsza. Zalej ulubioną herbatę ciepła wodą i zaparz. Tutaj możesz wydłużyć czas zaparzania dwukrotnie, aby uzyskać bardziej intensywny napar, który zostanie rozwodniony lodem. Uważaj z zieloną herbatą - dłuższy czas zaparzania sprawi, że będzie bardziej gorzka w smaku. Po ostygnięciu naparu wstaw go do lodówki, lub podawaj od razu z lodem.

Nasza propozycja na Cold Brew Tea

  • 2 łyżeczki Blissful Moment (przygotowana metodą cold brew lub hot brew);
  • Około 500 ml zimnej wody;
  • Liście świeżej mięty;
  • Kilka plasterków imbiru;
  • Plasterki limonki*

* Dodaj limonkę dopiero po zaparzeniu, lub całkowicie z niej zrezygnuj. Dodanie jej zmieni kolor naparu na fioletowy.