Czy ''naturalne aromaty'' w herbacie są w pełni naturalne?

W Lune Tea głęboko wierzymy, że natura ma nam do zaoferowania całe bogactwo smaków, zapachów i właściwości. Rytuał picia herbat lub naparów ziołowych i roślinnych traktujemy jako chwilę uważności, wyciszenia. Dlatego też do naszych produktów nigdy nie dodajemy sztucznych ani “naturalnych” aromatów. 

Naturalne aromaty brzmią przecież niegroźnie. Skoro są naturalne, to nie powinny być dla nas szkodliwe, prawda? Dlaczego więc trzymamy się od nich z daleka?

Aromaty: naturalne, “naturalne” i sztuczne.

Naturalne 

Zaliczamy do nich jedynie produkty nieprzetworzone, takie jak kwiaty, owoce, przyprawy, czy olejki. Herbaty aromatyzowane w ten sposób mają delikatny zapach i subtelny smak, jednak możemy być pewni, że mamy do czynienia z naturą w najczystszej postaci.

Przykładem herbat aromatyzowanych w ten sposób jest popularna w Chinach herbata jaśminowa - zielona herbata z dodatkiem kwiatów jaśminu. Innym przykładem jest japońska Genmaicha - herbata aromatyzowana ryżem. 

“Naturalne”

Aromaty “naturalne” budzą sporo kontrowersji. Mimo swojej nazwy powstają w sposób chemiczny w laboratorium. Prawo zezwala jednak na nazwanie aromatu naturalnym, gdy powstał on w wyniku ekstrakcji chemicznej z produktu roślinnego.

“Naturalne” aromaty bardzo często wprowadzają nas w błąd, ponieważ pochodzą z naturalnych substancji  roślinnych, a następnie trafiają do laboratorium, gdzie są obrabiane chemicznie, aby stworzyć specyficzny, intensywny ulepszacz smaku.

Dlaczego więc wiele “zdrowych” herbat dostępnych na rynku zawiera w składzie naturalne aromaty? Odpowiedź jest prosta: stanowią szybką i tanią drogę do nadania herbacie intensywnego smaku i zapachu. Jeśli napar olśniewa zapachem i zachwyca kubki smakowe, większość klientów uzna je za bardziej atrakcyjne. Jednym z dodatków używanych przy produkcji “naturalnych aromatów jest glutaminian sodu, czy też aspartam.

Sztuczne

Jeśli spotkasz się z herbatą o nienaturalnie brzmiącym smaku, takim jak sernik, guma balonowa, czy karmel, to możesz mieć pewność - taki aromat w 100% powstał w laboratorium. Herbaty z dodatkiem tego typu aromatów często są bardzo niskiej jakości, nieświeże. Intensywnych aromatów używa się często do “naprawienia” herbat niezdatnych już do spożycia.

W aromatach takich nierzadko znajdziemy składniki chemiczne, których używa się również przy produkcji środków czystości, rozpuszczalników, czy gumy…

Dlaczego warto unikać aromatyzowanych herbat?

Nasz organizm cały czas zmaga się z wieloma zagrożeniami takimi jak zanieczyszczenie środowiska, czy pestycydy i sztuczne hormony w żywności. Skutkuje to coraz częstszymi alergiami skórnymi i pokarmowymi, dolegliwościami żołądkowymi, czy chorobami środowiskowymi, które nie istniały jeszcze kilkadziesiąt lat temu.

Dlaczego więc wystawiać się na dodatkową ekspozycję sztucznych, szkodliwych dla naszego organizmu aromatów? Do minusów częstego spożywania sztucznie (i “naturalnie”) aromatyzowanych herbat zaliczamy:

  1. Aromaty powstają w laboratorium, tak więc nie wiadomo, z czego dokładnie powstały. A lista często jest baardzo długa;
  2. Aromaty zabijają prawdziwy smak i aromat herbat i ziół;
  3. Aromaty bardzo często używane są do przykrycia słabej jakości herbat i ziół, tak więc wybierając herbatę aromatyzowaną, prawdopodobnie trafimy na herbatę starą, nieświeżą - o słabszych właściwościach funkcjonalnych dla naszego organizmu;
  4. Aromaty zawarte w herbatach spożywane regularnie zwiększają prawdopodobieństwo wystąpienia różnego typu alergii. 

Herbaty i wszelkiego rodzaju napary roślinne od tysięcy lat używane były jako napoje lecznice. Dlaczego więc mielibyśmy rezygnować z dobrodziejstw, jakie oferuje nam natura? W Lune Tea  nie używamy aromatów, jedynie najwyższej jakości składniki, takie jak kwiaty, owoce, olejki, czy przyprawy. Niektóre z naszych naparów mogą mieć łagodniejszy profil smakowy w porównaniu do tych sztucznie aromatyzowanych mieszanek. To właśnie ta subtelność smaku sprawia, że możesz zasmakować prawdziwej magii płynącej z natury.