4 właściwości owoców czarnego bzu

Szukając naturalnego wsparcia naszego zdrowia, głównie w okresie obniżonej odporności, często słyszy się o czarnym bzie. Syropy i napary zarówno z kwiatów, jak i owoców czarnego bzu od dawna są cenione w medycynie naturalnej - przede wszystkim do wzmacniania odporności organizmu.

Czym jest czarny bez?

Owoce czarnego bzu to jeden z najpowszechniej używanych naturalnych środków wzmacniających odporność. To rodzaj jagód pochodzących z drzewa czarnego bzu. Najczęściej występują one na całym świecie, jednak głównie w Europie środkowej oraz Ameryce Północnej [1].

Ciemną, fioletowo-niebieską barwę owoce czarnego bzu zawdzięczają zawartości antocyjanów - naturalnie występujących barwników roślinnych, o wiele właściwościach prozdrowotnych [2]. Owoce czarnego bzu są również bogatym źródłem flawonoidów oraz przeciwutleniaczy (antyoksydantów). Pomagają one organizmowi w walce z wolnymi rodnikami, wspierając naturalne zdolności przeciwzapalne organizmu [3]. Jednak to dzięki wysokiej zawartości witaminy C czarny bez znany jest jako remedium na wzmocnienieodporności (zawiera aż do 57% codziennego zapotrzebowania w szklance owoców) [4].

Jedną z głównych zalet owoców czarnego bzu jest to, że w przeciwieństwie do wielu innych roślin prozdrowotnych, mają naprawdę przyjemny smak. Napar ma lekko kwaśny, owocowy smak. Jakie jeszcze właściwości skrywają te magiczne owoce?

  1. Owoce czarnego bzu mogą wspomóc naturalną odporność organizmu.

Badania wskazują na to, że zawarte w owocach czarnego bzu przeciwutleniacze oraz mikrooelementy mogą wspierać funkcjonowanie układu odpornościowego [5]. Co więcej, czarny bez może również złagodzić symptomy towarzyszące przeziębieniu i grypie, takie jak katar, czy kaszel [6] [7]. Owoce czarnego bzu to bowiem bardzo bogate źródło witaminy C, powszechnie używanej do walki z przeziębieniem.

  1. Owoce czarnego bzu są bogatym źródłem mirkoelementów.

Owoce czarnego bzu są niezwykle odżywcze dla naszego organizmu. To prawdziwa bomba witamin, minerałów oraz błonnika. To bogate źródło składników odżywczych, takich jak między innymi [8]:

  • Witamina C (36 mg na 100 g), witamina B-6 (230 mcg na 100 g), witamina A (600 iu na 100 g), witamina E (15 mg na 100 g);

  • Wapń (38 mg na 100 g),

  • Żelazo (1.6 mg na 100 g),

  • Kwas foliowy (6 mcg na 100 g),

  • Magnez (5 mg na 100 g),

  • Potas (280 mg na 100 g).

  1. Owoce czarnego bzu mogą pomóc utrzymać zdrową, świetlistą cerę.

Jak się okazuje, owoce czarnego bzu pomogą też zadbać o zewnętrzny glow. Owoce tej rośliny już od tysięcy lat używane były w celu utrzymania zdrowej, świetlistej cery. Wszystko ze względu na wysoką zawartość antyoksydantów [9]. Dzięki temu, zapobiegają fotouszkodzeniom skóry wywołanym przez szkodliwe promieniowanie UVB.  Badania wskazały na to, że owoce czarnego bzu wykazują dużą skuteczność w zwalczaniu wolnych rodników oraz posiadają właściwości przeciwzapalne, co wpływa na złagodzenie uszkodzeń skóry [10].

Co więcej, owoce czarnego bzu mogą się okazać skuteczne również w łagodzeniu urazów skóry takich jak oparzenia oraz rany [11].

  1. Owoce czarnego bzu wspomagają zdrowy układ krażęnia oraz metabolizm.

Wiele badań potwierdza to, że dieta bogata we flawonoidy (których sporo znajdziemy w owocach czarnego bzu) ma pozytywny wpływ na funkcjonowanie serca oraz układu krążenia [12]. Jedno z badań wskazuje nawet na to, że picie naparu z owoców czarnego bzu przez 30 dni pomogło w utrzymaniu zdrowego poziomu cholesterolu [13]. Ponadto czarny bez może pomóc również w utrzymaniu prawidłowego poziomu cukru we krwi oraz zdrowego metabolizmu, co również przyczynia się zdrowego funkcjonowania układu krążenia.

Czy czarny bez można spożywać bez ograniczeń?

Badania wskazują na to, że nie ma przeciwwskazań na to, aby spożywac napary lub syropy z czarnego bzu nawet codziennie. Jednak w pewnych przypadkach, lepiej skonsultować to wcześniej z lekarzem. Do osób takich należą [15]:

  1. Osoby przyjmujące leki na cukrzyce, ze względu na to, że czarny bez może wpływać na poziom cukru we krwi;

  2. Osoby poddawane chemioterapii, gdyż czarny bez może wchodzić w interakcje z niektórymi lekami;

  3. Osoby przyjmujące środki przeczyszczające, ze względu na to, że czarny bez może nasilić ich działanie;

  4. Osoby zażwyające leki immunosupresyjne;

  5. Osoby zażywajace teofilinę na astmę.

 

Jednym z bezpieczniejszych sposobów na przyjmowanie czarnego bzu są napary na bazie tej rośliny. Jest ona bazą naszej mieszanki - Immune Support Tea.

 

Źródła:

  1. [Elderberry - how much do we know?]

  2. [State of the Art of Anthocyanins: Antioxidant Activity, Sources, Bioavailability, and Therapeutic Effect in Human Health]

  3. [Elderberry]

  4. [Advanced research on the antioxidant and health benefit of elderberry (Sambucus nigra) in food]

  5. [Flavonoids and immune function in human: a systematic review]

  6. [Black elderberry (Sambucus nigra) supplementation effectively treats upper respiratory symptoms: A meta-analysis of randomized, controlled clinical trials]

  7. [Elderberry Supplementation Reduces Cold Duration and Symptoms in Air-Travellers: A Randomized, Double-Blind Placebo-Controlled Clinical Trial]

  8. [Elderberries - Nutrients per 100g]

  9. [An evidence-based systematic review of elderberry and elderflower (Sambucus nigra) by the Natural Standard Research Collaboration]

  10. [Sambucus nigra L. ameliorates UVB-induced photoaging and inflammatory response in human skin keratinocytes]

  11. [A Review of the Potential Benefits of Plants Producing Berries in Skin Disorders]

  12. [Flavonoid intake and risk of CVD: a systematic review and meta-analysis of prospective cohort studies]

  13. [Improved lipid profile and increased serum antioxidant capacity in healthy volunteers after Sambucus ebulus L. fruit infusion consumption]

  14. [Elderberry - possible interactions]