Jak smakuje prawdziwa matcha?
Zach臋caj膮 Ci臋 w艂a艣ciwo艣ci zdrowotne matchy, ale kojarzy Ci si臋 ona z gorzkim, nijakim smakiem? Albo odstrasza Ci臋 wysoka cena japo艅skiej matchy?
Czytaj dalej, a wyja艣nimy Ci, jak powinna smakowa膰 prawdziwa matcha i dlaczego warto zainwestowa膰 w t臋 prawdziw膮 match臋 z japo艅skich upraw.
Matcha - s艂odka, czy gorzka?
Smak matchy pod wieloma aspektami przypomina zwyk艂膮 zielon膮 herbat臋 - jest delikatnie trawiasty i ro艣linny, z odrobin膮 goryczy oraz s艂odycz膮 utrzymuj膮c膮 si臋聽na ko艅cu. Podobnie jak w przypadku zwyk艂ej zielonej herbaty, jako艣膰 ma ogromne znaczenie. Te ta艅sze b臋d膮 znacznie bardziej gorzkie w smaku, bez wyczuwalnej s艂odyczy.
Li艣cie herbaty, z kt贸ry przygotowuje si臋 match臋聽przechowywane s膮 w cieniu przez okres oko艂o miesi膮ca przed ich zbiorem - pozwala to na zgromadzenie si臋聽w nich wi臋kszej ilo艣ci chlorofilu, odpowiedzialnego za wyrazisty, zielony kolor matchy. Jednak chlorofil odpowiada r贸wnie偶 za mocno ro艣linny, delikatniejszy smak, co odr贸偶nia match臋聽od standardowej zielonej herbaty. Jak wi臋kszo艣膰 ro艣lin, li艣cie zielonej herbaty, z kt贸rej przygotowywana jest matcha r贸wnie偶 posiadaj膮 delikatn膮, naturaln膮 s艂odycz. Jednak z pewno艣ci膮 nie jest to dominuj膮cy smak, bardziej nuta t艂a, kt贸ra w subtelny spos贸b r贸wnowa偶y cierpko艣膰 matchy.
Jednak tym, co naprawd臋聽wyr贸偶nia prawdziw膮, wysoko jako艣ciow膮 match臋 jest umami. Umami uwa偶any jest za pi膮ty smak, a w j臋zyku japo艅skim oznacza po prostu co艣 smacznego, o g艂臋bokim smaku. Smak umami pochodzi z aminokwasu, naturalnego glutaminianu, kt贸ry nadaje bogaty, wyrazisty i pe艂ny smak.聽
Jak rozpozna膰 dobrej jako艣ci, prawdziw膮 match臋?
Jednym z g艂贸wnych wyznacznik贸w wysokiej jako艣ci matchy klasy ceremonialnej jest jej kolor. Intensywnie zielona, ciemniejsza barwa 艣wiadczy o tym, 偶e matcha jest jako艣ci ceremonialnej. Ja艣niejsza, blado偶贸艂ta barwa z kolei 艣wiadczy o tym, 偶e matcha zosta艂a wykonana z gorszej jako艣ci li艣ci.
Kolejn膮聽cech膮, odr贸偶niaj膮c膮 match臋 klasy ceremonialnej od matchy kulinarnej jest konsystencja proszku. Wy偶szej jako艣ci matcha powinna by膰 bardzo drobna, bez grudek.
Wa偶ne te偶 jest miejsce pochodzenia. Najwy偶szej jako艣ci matcha zazwyczaj pochodzi z Japonii. Kraj ten s艂ynie z produkcji najlepszej jako艣ci zielonej herbaty na 艣wiecie. Wieloletnia tradycja, odpowiednie warunki geograficzne oraz japo艅ski perfekcjonizm s膮 gwarancj膮 najwy偶szej jako艣ci.
Sposoby przygotowania matchy
Zgodnie z japo艅sk膮 ceremoni膮 herbaty, match臋 przygotowuje si臋 bez 偶adnych dodatk贸w. Dwie klasyczne metody przygotowywania matchy to usucha oraz koicha. R贸偶ni膮 si臋 one proporcjami wody oraz proszku. Usucha to wersja l偶ejsza, natomiat koicha to wersja bardziej intensywna, z wi臋ksz膮 ilo艣ci膮 proszku.聽
Jednak w zachodnim 艣wiecie najwi臋ksza popularno艣ci膮 cieszy si臋 matcha latte. Je偶eli trawiasty smak matchy nie przypad艂 Ci do gustu, a nadal chcesz skorzysta膰 z jej niesamowitych w艂a艣ciwo艣ci, dodatek mleka i r贸偶nego rodzaju s艂odzik贸w mo偶e by膰 dla Ciebie idealnym wyborem.
Pami臋taj jednak, aby zachowa膰 w艂a艣ciwo艣ci zdrowotne matchy i za bardzo jej nie rozwadnia膰 mlekiem. Dodatkowo syropy i r贸偶ne inne s艂odziki sprawi膮, 偶e matcha latte b臋dzie bardzo kalorycznym napojem z ogromn膮 ilo艣ci膮 cukru - co k艂贸ci si臋聽z za艂o偶eniem, 偶e matcha to prozdrowotny nap贸j.聽
Atrakcyjnie wygl膮daj膮ce zielone latte mo偶e wygl膮da膰 kusz膮co, jednak zach臋camy do spr贸bowania matchy w tradycyjny spos贸b. Japo艅ska ceremonia herbaciana zach臋ca do celebrowania wszystkich smak贸w, wyt臋偶enia zmys艂贸w i zatracenia si臋 w danej chwili. Inspiruje do przemy艣le艅 i do rozmowy z osobami, z kt贸rymi dzielisz ten magiczny moment.
Itadakimasu - smacznego!