Miód i herbata - duet idealny?
Czy istnieje lepsze połączenie na zimowe wieczory niż rozgrzewający napar z dodatkiem miodu?
Jednak poza błogą przyjemnością, ten duet dostarcza nam wielu cennych właściwości prozdrowotnych. Warto wiedzieć, że miód to bogate źródło antyoksydantów, prebiotyków i wielu innych składników odżywczych, które wspierają naturalną odporność organizmu.
Skąd bierze się miód?
Terapeutyczne właściwości miodu były znane i wykorzystywane przez starożytne cywilizacje już od tysięcy lat. Egipcjanie stosowali miód głównie jako maść, która przyspieszy gojenie się ran. Grecy mieszali go z wodą i winem, by stworzyć magiczny eliksir wspomagający trawienie. Z kolei zgodnie z Tradycyjną Medycyną Chińską, miód był substancją łagodzącą niestrawność, czy też pomagać z bezsennością.
Do wytworzenia 1 kg dobrej jakości, ekologicznego miodu potrzeba aż 20 000 pszczół i aż 4 milionów kwiatów! Dlatego też, jeśli w pełni chcemy skorzystać z prozdrowotnych właściwości tego płynnego złota, bardzo ważne jest, aby wybrać miód ze sprawdzonej pasieki, najelepiej tej, wytwarzającej miód lokalnie.
Tradycyjnie proces powstawania miodu odbywa się w 5 krokach:
- Pszczoły miodne wybierają się na poszukiwanie nektaru - płyn wydzielany przez miodniki kwiatów. Pobierają go za pomocą specjalnej trąbki i umieszczają go w wolu miodowym - “pszczelim brzuchu”.
- Po zebraniu nektaru z setek kwiatów, pszczoła wraca do ula. W trakcie drogi powrotnej odbywają się już pierwsze procesy wytwarzania miodu, poprzez uwalnianie przez pszczoły enzymów, które rozkładają cukry.
- Po powrocie do ula, nektar przekazywany jest pszczołom robotnicom. Miód jest kilkukrotnie przetwarzany przez pszczoły, aż po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji zostaje przechowany w komórkach plastra miodu.
- Pszczoły robotnice rozpoczynają proces odparowywania wilgoci z plastru miodu - poprzez wachlowanie skrzydełkami nad komórkami.
- Po wyschnięciu nektaru, komórki zostają uszczelnione woskiem pszczelim. Miód jest gotowy [2].
Rodzaje miodów
Istnieje wiele rodzajów miodu. Każdy z nich charakteryzuje się trochę innym smakiem oraz właściwościami. Najbardziej popularne polskie miody to miód wielokwiatowy, gryczany oraz lipowy.
Dobierając odpowiedni miód, wzmocnimy właściwości naszego naparu i poprawimy jego smak.
Miód wielokwiatowy
Najbardziej popularny jest miód wielokwiatowy, zwany również miodem tysiąca kwiatów. Nektar zbierany jest z wielu różnych rodzajów roślin miododajnych. Ma klasyczny i łagodny smak. Miód ten posiada właściwości odczulające, przeciwzapalne oraz przeciwbakteryjne.
Ze względu na łagodny smak sprawdzi się jako dodatek do każdego rodzaju herbat lub ziołowych naparów. Wypróbuj połączenie Pure Beauty Tea z miodem wielkwiatowym.
Miód gryczany
Miód gryczany charakteryzuje się dość specyficznym, ostro-ziołowym smakiem i ciemną barwą. Powstaje z nektarów kwiatu gryki. Posiada właściwości odtruwające organizm z toksyn, działa bakteriobójczo i wspomaga pracę wątroby.
Ze względu na charakterystyczny smak, miód ten sprawdzi się w duecie z klasycznymi herbatami zielonymi lub ziołowymi o orzeźwiającym smaku. Do naparów owocowych lub kwiatowych lepiej wybrać inny rodzaj miodu. Wypróbuj połączenie Brain Booster Tea z miodem gryczanym.
Miód lipowy
Jak sama nazwa wskazuje, miód lipowy pozyskiwany jest z nektaru kwitnących kwiatów lipy. Ma charakterystyczny, lekko pikantny smak. Miód ten posiada właściwości wykrztuśne i napotne, dzięki czemu jest niezastąpiony w walce z przeziębieniem i grypą. Ponadto obniża ciśnienie krwi, przez co działa uspokajająco.
Miód ten idealnie sprawdzi się do naparów i herbat uspokajających, niezawierających kofeiny. Jego smak dobrze komponuje się niemal z każdym rodzajem naparu.
Jak stosować miód do herbaty?
Najważniejszą regułą jest to, aby nie dodawać miodu do gorącego naparu. Powinniśmy go dodawać dopiero po zaparzeniu i przestygnięciu naparu. Zbyt gorąca woda zabije wszelkie cenne właściwości. Optymalną temperaturą jest około 50 °C.
Dodanie miodu do herbaty lub ziołowego naparu spowoduje:
- Zwiększenie zawartości polifenoli - związków chemicznych odpowiadających między innymi za wspieranie pracy układu krwionośnego oraz zmniejszenie ryzyka wystąpienia nowotworów;
- Zwiększenie zawartości antyoksydantów - związków chemicznych usuwających z ludzkiego organizmu nadmiar wolnych rodników;
- Zwiększenie zawartości flawonoidów - związków chemicznych wspierających pracę naczyń krwionośnych oraz układu krążenia.
Źródła
[Honey in history. Prehistory, Ancient Egypt, Ancient China.]
[Effects of Honey Addition on Antioxidative Properties of Different Herbal Teas]