Niedocenione właściwości białej herbaty

Biała herbata cieszy się zdecydowanie mniejszą popularnością niż jej czarny, czy zielony odpowiednik. A szkoda, bo jej spożywanie ma niezwykle korzystny wpływ na ludzki organizm. Przede wszystkim, biała herbata to jedno z najbardziej bogatych źródeł antyoksydantów - substancji spowalniających procesy starzenia i chroniących przed nowotworami.

Jak powstaje biała herbata?

Wbrew nazwie, napar z białej herbaty wcale nie jest biały, ale jasnożółty. Swoją nazwę zawdzięcza białym włoskom, którymi pokryte są pączki młodej herbaty. To najmniej przerobiona i najmłodsza, prawdziwa wersja tradycyjnej herbaty. W przeciwieństwie do innych rodzajów herbat, biała jest suszona zaraz po zbiorach i podlega jedynie minimalnemu procesowi utleniania. Dzięki temu, jest najbogatszym źródłem antyoksydantów (przeciwutleniaczy) spośród wszystkich herbat.

Smak białej herbaty jest zdecydowanie bardziej delikatny w porównaniu do herbaty zielonej, matchy, czy też klasycznej czarnej. Profil smakowy jest zazwyczaj słodko-kwiatowy, wyrafinowany z delikatnymi owocowymi nutami. Dla tych, którzy nie przepadają za roślinnym posmakiem herbaty zielonej, czy też goryczą czarnej - biała będzie idealnym wyborem!

3 magiczne substancje , zawarte w białej herbaty

Prozdrowotne korzyści wynikające z picia białej herbaty wynikają przede wszystkim z wysokiej zawartości w niej 3 magicznych substancji: flawonoidów, katechin i L-teaniny. Czy wiesz czym charakteryzuje się każda z nich?

1. Źródło flawonoidów.

Flawonoidy to grupa naturalnych związków bioaktywnych, które mają między innymi właściwości przeciwutleniające oraz usuwające toksyny z organizmu. Oznacza to, że biała herbata to świetne źródło antyoksydantów - substancji przeciwdziałających starzeniu się komórek. Ponadto, flawonoidy zawarte w białej herbacie wspierają układ odpornościowy i mają właściwości przeciwzapalne.

2. Źródło katechin.

Katechiny to naturalne związki chemiczne występujące między innymi w owocach, warzywach, czy też kakao, ale to napar z białej herbaty zawiera ich najwięcej. Ich najbardziej popularne właściwości to działanie antyoksydacyjne oraz podkręcanie pracy metabolizmu.

Z badań wynika, że to właśnie dzięki zawartości katechin biała herbata wspomaga pracę układu krążenia oraz układu pokarmowego. Katechiny mają również działanie prebiotyczne, wspierając zdrowie jelit.

3. Źródło L-teaniny.

Biała herbata to bogate źródło naturalnego aminokwasu - L-teaniny. L-teanina ma niezwykle pozytywny wpływ na nastrój, łagodzenie stresu, a także zdrowy sen.

Ponadto biała herbata zawiera zazwyczaj mniej kofeiny niż jej zielone, czy też czarne odpowiedniki, dzięki czemu sprawdzi się u tych osób, które są wyjątkowo podatne na działanie kofeiny. Jednocześnie zrównoważony poziom L-teaniny i kofeiny zwiększa koncentrację i efektywność, niwelując negatywne skutki produktów obfitych w zawartość kofeiny, jak drgawki, szybsze bicie serca czy nadpobudliwość.

Jak widać - biała herbata to nie tylko pyszny, delikatnie owocowy herbaciany napar, ale też niezwykle prozdrowotny dar natury. Warto jednak pamiętać, że nie każda biała herbata będzie miała jednakowo pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Przy wyborze warto zwracać uwagę na jakość liści oraz to, czy herbata pochodzi z organicznych upraw.

Biała herbata jest składnikiem naszej mieszanki Pure Beauty. Jednak czysty napar z białej herbaty też będzie dobrym wyborem dla tych, którzy chcą zadbać o swoje piękno od środka.

Źródła

[Total phenol, catechin and caffeine contents of teas]

[L-theanine: A potential multifaceted natural bioactive amide as health supplement]

[Quercetin and Its Anti-Allergic Immune Response]

[White and green teas: variation in phenolic, methylxanthine and antioxidant profiles]

[Theanine and caffeine content of infusions]