Lune Tea
Jak smakuje prawdziwa matcha?
Zachęcają Cię właściwości zdrowotne matchy, ale kojarzy Ci się ona z gorzkim, nijakim smakiem? Albo odstrasza Cię wysoka cena japońskiej matchy?
Czytaj dalej, a wyjaśnimy Ci, jak powinna smakować prawdziwa matcha i dlaczego warto zainwestować w tę prawdziwą matchę z japońskich upraw.
Matcha - słodka, czy gorzka?
Smak matchy pod wieloma aspektami przypomina zwykłą zieloną herbatę - jest delikatnie trawiasty i roślinny, z odrobiną goryczy oraz słodyczą utrzymującą się na końcu. Podobnie jak w przypadku zwykłej zielonej herbaty, jakość ma ogromne znaczenie. Te tańsze będą znacznie bardziej gorzkie w smaku, bez wyczuwalnej słodyczy.
Liście herbaty, z który przygotowuje się matchę przechowywane są w cieniu przez okres około miesiąca przed ich zbiorem - pozwala to na zgromadzenie się w nich większej ilości chlorofilu, odpowiedzialnego za wyrazisty, zielony kolor matchy. Jednak chlorofil odpowiada również za mocno roślinny, delikatniejszy smak, co odróżnia matchę od standardowej zielonej herbaty. Jak większość roślin, liście zielonej herbaty, z której przygotowywana jest matcha również posiadają delikatną, naturalną słodycz. Jednak z pewnością nie jest to dominujący smak, bardziej nuta tła, która w subtelny sposób równoważy cierpkość matchy.
Jednak tym, co naprawdę wyróżnia prawdziwą, wysoko jakościową matchę jest umami. Umami uważany jest za piąty smak, a w języku japońskim oznacza po prostu coś smacznego, o głębokim smaku. Smak umami pochodzi z aminokwasu, naturalnego glutaminianu, który nadaje bogaty, wyrazisty i pełny smak.
Jak rozpoznać dobrej jakości, prawdziwą matchę?
Jednym z głównych wyznaczników wysokiej jakości matchy klasy ceremonialnej jest jej kolor. Intensywnie zielona, ciemniejsza barwa świadczy o tym, że matcha jest jakości ceremonialnej. Jaśniejsza, bladożółta barwa z kolei świadczy o tym, że matcha została wykonana z gorszej jakości liści.
Kolejną cechą, odróżniającą matchę klasy ceremonialnej od matchy kulinarnej jest konsystencja proszku. Wyższej jakości matcha powinna być bardzo drobna, bez grudek.
Ważne też jest miejsce pochodzenia. Najwyższej jakości matcha zazwyczaj pochodzi z Japonii. Kraj ten słynie z produkcji najlepszej jakości zielonej herbaty na świecie. Wieloletnia tradycja, odpowiednie warunki geograficzne oraz japoński perfekcjonizm są gwarancją najwyższej jakości.
Sposoby przygotowania matchy
Zgodnie z japońską ceremonią herbaty, matchę przygotowuje się bez żadnych dodatków. Dwie klasyczne metody przygotowywania matchy to usucha oraz koicha. Różnią się one proporcjami wody oraz proszku. Usucha to wersja lżejsza, natomiat koicha to wersja bardziej intensywna, z większą ilością proszku.
Jednak w zachodnim świecie największa popularnością cieszy się matcha latte. Jeżeli trawiasty smak matchy nie przypadł Ci do gustu, a nadal chcesz skorzystać z jej niesamowitych właściwości, dodatek mleka i różnego rodzaju słodzików może być dla Ciebie idealnym wyborem.
Pamiętaj jednak, aby zachować właściwości zdrowotne matchy i za bardzo jej nie rozwadniać mlekiem. Dodatkowo syropy i różne inne słodziki sprawią, że matcha latte będzie bardzo kalorycznym napojem z ogromną ilością cukru - co kłóci się z założeniem, że matcha to prozdrowotny napój.
Atrakcyjnie wyglądające zielone latte może wyglądać kusząco, jednak zachęcamy do spróbowania matchy w tradycyjny sposób. Japońska ceremonia herbaciana zachęca do celebrowania wszystkich smaków, wytężenia zmysłów i zatracenia się w danej chwili. Inspiruje do przemyśleń i do rozmowy z osobami, z którymi dzielisz ten magiczny moment.
Itadakimasu - smacznego!